Wat is budgetbeheer?

Sommige inwoners hebben tijdelijk ondersteuning nodig bij hun financiële huishouding. Of het nu gaat om het voorkomen van schulden, het creëren van overzicht in de geldzaken of als voorwaarde voor een schuldhulpverleningstraject – budgetbeheer biedt een structurele oplossing. Bij Verder helpen we mensen grip te krijgen op hun financiën, zodat zij uiteindelijk weer zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen.
Hoe werkt budgetbeheer?
We openen een bankrekening op naam van de cliënt. Met toestemming van de cliënt wordt het inkomen op deze rekening ontvangen. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de vaste lasten, zoals huur, energie en verzekeringen, tijdig worden betaald. Daarnaast kunnen wij ondersteunen bij het aanvragen van toeslagen en het indienen van belastingaangiften. Waar mogelijk wordt er gereserveerd voor onvoorziene uitgaven, zodat financiële tegenslagen opgevangen kunnen worden.
De cliënt blijft echter zelf verantwoordelijk voor zijn of haar financiële situatie. Budgetbeheer is er om overzicht en rust te creëren, maar het doel is altijd dat de cliënt uiteindelijk weer zelfstandig zijn geldzaken kan beheren. Samen met de cliënt en, indien nodig, de gemeente, bepalen we welke ondersteuning het beste past bij de situatie.
Voor wie is budgetbeheer bedoeld?
Budgetbeheer is er voor volwassenen die tijdelijk of langdurig moeite hebben met het beheren van hun financiën. Dit kunnen mensen zijn die bijvoorbeeld door schulden of ingrijpende gebeurtenissen, zoals een scheiding, werkloosheid of ziekte, het overzicht zijn kwijtgeraakt. In sommige gevallen is budgetbeheer een voorwaarde om te kunnen starten met een schuldhulpverleningstraject.
Hoe wordt budgetbeheer aangevraagd?
Budgetbeheer kan door de cliënt zelf worden aangevraagd. Het is een vrijwillige keuze, maar niet vrijblijvend. Door ondertekening van een contract voor budgetbeheer en een volmacht, krijgen wij toestemming om de financiën van de cliënt te beheren. Wanneer er sprake is van schuldhulpverlening, kan budgetbeheer een noodzakelijke voorwaarde zijn om dit traject te starten.
Wat zijn de taken van een budgetbeheerder?
De taken van een budgetbeheerder variëren, afhankelijk van het pakket wat er afgenomen is. Dit zijn een aantal voorbeelden:
- Het openen van een beheerrekening;
- Het aanschrijven van de inkomensverstrekker om het inkomen op de beheerrekening te ontvangen;
- Het opstellen van een budgetplan;
- Betalingen uitvoeren volgens het budgetplan;
- Het aanvragen van kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting;
- Het indienen van aangifte inkomstenbelasting;
Het belang van budgetbeheer
Tijdens het budgetbeheer wordt er niet alleen gewerkt aan het betalen van vaste lasten, maar ook aan het opbouwen van financiële stabiliteit. Waar mogelijk wordt er gespaard voor onvoorziene uitgaven, zodat er ruimte is om bijvoorbeeld een verjaardagscadeau te kopen of een kleine reserve op te bouwen. Daarnaast helpt budgetbeheer om nieuwe schulden te voorkomen en biedt het rust en overzicht. Het zorgt ervoor dat iemand de kans krijgt om zijn of haar leven op een goede manier te leiden, ondanks de beperkingen die ze ondervinden.
Meer informatie en contact
Heeft u vragen over budgetbeheer of wilt u meer informatie over hoe Verder u kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij het inzetten van budgetbeheer. U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of onze website voor een vrijblijvend gesprek.