9 maart 2025
Voor bedrijven en scholen Voor burgers Voor doorverwijzers

Mentorschap in de praktijk: wie heeft het nodig en hoe werkt het?

Wat is mentorschap?
Mentorschap (wettelijke vertegenwoordiging) is een juridische maatregel waarbij een persoon (de mentor) wordt aangewezen om de belangen van een andere persoon (de cliënt) te behartigen. Dit wordt toegepast wanneer iemand tijdelijk of permanent niet in staat is om zelf zijn of haar belangen te behartigen.

Hoe werkt mentorschap?
Mentorschap houdt in dat de mentor beslissingen mag nemen over persoonlijke (niet-financiële) zaken, zoals verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Dit gebeurt onder toezicht van de kantonrechter, die de mentor aanstelt.

Voor wie is mentorschap bedoeld?
Mentorschap is bedoeld voor volwassenen die tijdelijk of permanent niet in staat zijn om hun eigen zaken te regelen. Dit kunnen mensen zijn die bijvoorbeeld:

  • Een verstandelijke beperking hebben;
  • Psychische klachten hebben;
  • Door een andere situatie (zoals ouderdom of een ziekte) tijdelijk of permanent niet in staat zijn om zelfstandig beslissingen te maken.

Hoe wordt mentorschap aangevraagd?
De aanvraag voor mentorschap kan worden ingediend bij de kantonrechter. Dit kan door de familie van de betrokkene, een zorginstelling of zelfs de betrokkene zelf (als deze het kan aanvragen). De kantonrechter bekijkt of het mentorschap nodig is en of het een geschikte oplossing is voor de betreffende persoon. De kantonrechter kan dan een mentor aanstellen door een beschikking af te geven.

Wat zijn de taken van een mentor?
De taken van een mentor kunnen variëren afhankelijk van de situatie van de cliënt:

  • Regelen van de zorg met zorgverleners en behandelaars;
  • Persoonlijk contact onderhouden met de cliënt, zodat de mentor weet hoe het met de betrokkene gaat;
  • De cliënt ondersteunen of vertegenwoordigen tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars of instellingen;
  • In actie komen als de cliënt niet de zorg krijgt die hij nodig heeft;
  • Ingrijpen als een situatie niet goed is voor de cliënt. Bijvoorbeeld als zijn gezondheid achteruit gaat. Of als het de cliënt niet goed meer lukt om zelfstandig te blijven wonen;
  • Verslag uitbrengen aan de rechter over het verloop van het mentorschap.

Een mentor mag niet beslissen over zeer persoonlijke zaken van de betrokkene en betrekt deze zoveel mogelijk bij zijn taken.

Het belang van mentorschap
Mentorschap is van cruciaal belang omdat het de rechten, het welzijn en de veiligheid van mensen waarborgt die anders mogelijk geen adequate ondersteuning zouden krijgen. Het biedt de nodige bescherming en begeleiding, zodat de cliënt niet wordt benadeeld, misbruikt of verwaarloosd. Het zorgt ervoor dat de cliënt een kans krijgt om zijn of haar leven op een goede manier te leiden, ondanks de beperkingen die ze ondervinden.

Meer informatie en contact
Heeft u vragen over mentorschap of wilt u meer informatie over hoe Verder u kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij het aanvragen van mentorschap. U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of onze website voor een vrijblijvend gesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan
Onze vacatures