Mentorschap in de praktijk

Interview met een mentor
Mijn naam is Floor en ik werk al 4 jaar als mentor voor Verder. Als vooropleiding heb ik Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd in Den Haag aan de Haagse Hogeschool.
Wat heeft jou ertoe aangezet om als mentor te werken?
Ik wil in mijn werk graag iets betekenen voor kwetsbare doelgroepen. Vanuit mijn rol als mentor krijg je met alle doelgroepen te maken en bent maatschappelijk betrokken. Je draagt bij aan het welzijn van cliënten en je ziet direct het effect van wat je doet. Of dat nou rust en stabiliteit is of juist de inzet van goede zorg en/of begeleiding.
Welke vaardigheden zijn essentieel om goed te kunnen functioneren in deze rol?
Je moet je kunnen inleven en begrijpen wat iemand nodig heeft om dichtbij jouw cliënt te staan. Dit om uiteindelijk beslissingen namens de cliënt te kunnen maken als deze dat (wegens problematiek) niet meer zelf kan. Het opbouwen van een vertrouwensband is hierbij noodzakelijk.
Daarnaast moet je vastberaden maar respectvol zijn daar je soms beslissingen moet nemen als er weerstand is vanuit cliënt of zijn sociaal netwerk.
Communicatieve vaardigheden en empathie zijn van belang daar je goed moet kunnen onderbouwen waarom je bepaalde keuzes maakt. Afhankelijk van de problematiek die een cliënt heeft kan de informatieverwerking soms langer duren en dan is het belangrijk om geduldig te zijn.
Uiteindelijk vind ik het nog het meest belangrijk dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Je maakt uiteindelijk beslissingen over iemands leven.
Hoe ziet een typische werkdag eruit voor een mentor?
Ik start mijn ochtend met het lezen van mijn mail of een huisbezoek. Daar het werk heel wisselend is, is geen dag hetzelfde. Soms heb je afspraken gepland staan en dan komt er een spoedoverleg met het ziekenhuis tussendoor waardoor je andere afspraken moet afzeggen. Je bent constant prioriteiten aan het stellen om ervoor te zorgen dat de cliënten de juiste zorg krijgen.
Eén dag in de week probeer ik mijn administratie bij te werken voor correcte dossiervorming. Echter wanneer er sprake is van spoed zet ik de administratieve taken op een laag pitje om toch fysiek aanwezig te zijn bij de belangrijke gesprekken omtrent mijn cliënten.
Wat zijn de grootste uitdagingen die je tegenkomt in jouw werk?
Je werkt samen met verschillende partijen. Soms hebben de verschillende partijen een ander idee over wat het beste is voor de cliënt. Hier komen de communicatie vaardigheden van pas om deze gesprekken in goede banen te leiden. Daarnaast is het omgaan met weerstand en het maken van lastige beslissingen die de cliënt of het netwerk niet voor ogen hebben soms een uitdaging.
Wat is de meest memorabele ervaring die jij hebt gehad in jouw rol als mentor?
In een casus heb ik kunnen bereiken dat cliënt vanuit een complexe thuissituatie toch in een zorginstelling kon verblijven. Ze zag haar familieleden hierdoor niet meer zo vaak maar bloeide helemaal op door de zorg die ze kreeg.
Waarin er vier jaar geleden weerstand was vanuit de cliënt richting mij omdat ik de beslissing nam dat het beter was om thuis weg te gaan, gaf deze nu aan het heel jammer te vinden dat een collega het mentorschap van mij gaat overnemen tot tranen aan toe.
Hoe begeleidt jij mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het vak van mentor?
Ik laat iemand zoveel mogelijk meekijken en meeluisteren. Soms komen er situaties voor die je nooit in je caseload bent tegengekomen of gaat tegenkomen. Juist door dit op te pakken leer je ervan. Het is soms een grijs gebied wat onder de taken van een mentor valt, maar door onderzoek te doen en informatie in te winnen verbreed ik mijn kennis. Daarnaast plan ik intervisie en supervisie in met collega’s.
Wat zijn volgens jou de grootste misverstanden die mensen hebben over het werk van een professioneel mentor?
Vaak heerst er het beeld dat we een mantelzorger of buddy zijn voor de cliënt. Echter is het zo dat wij vaak worden ingeschakeld als er geen familieleden zijn die de belangen voor de cliënt kunnen behartigen. Een familiementor doet bijvoorbeeld wel boodschappen voor een cliënt maar wij als professioneel mentor niet.
Vanuit onze rol kijken wij dan naar de mogelijkheden met eventueel de inzet van een vrijwilliger of extra begeleidingsuren om de cliënt alsnog te voorzien van de eerste levensbehoeftes.
Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om als mentor te werken bij Verder?
We zijn een grote organisatie wat maakt dat er altijd een achterban is met veel expertise. Dit vind ik het allerbelangrijkste voor mijn cliënten. De trainingen die we krijgen zorgt ervoor dat onze kennis up te date blijft.
Daarnaast heb ik hele fijne collega’s waar ik mee kan sparren. De situaties die we tegenkomen in het werkveld zijn soms heel beladen, door met collega’s hierover te kunnen praten en ook informeel contact met elkaar te hebben is er een fijne sfeer.