21 november 2024

Rob’s blog #Doorbraakmethode

Het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) heeft de Doorbraakmethode ontwikkeld, een innovatieve aanpak om vastgelopen problemen binnen het sociale domein op te lossen. Veel mensen met meervoudige problemen zoals schulden, armoede of zorgbehoeften raken verstrikt in een bureaucratisch systeem van regels en procedures. Deze methode zet de mens centraal en doorbreekt de traditionele benadering waarin protocollen vaak de oplossing in de weg staan.

De Doorbraakmethode begint met een persoonlijke benadering: in plaats van te kijken naar de regels, onderzoekt het IPW wat iemand écht nodig heeft om vooruit te komen. Door maatwerkoplossingen te bieden, worden hindernissen in het systeem weggenomen en kunnen mensen weer grip krijgen op hun leven. Dit kan variëren van schuldenvrijmaking tot het vinden van passend werk of zorg.

Steeds meer gemeenten en organisaties omarmen deze methode vanwege de praktische en positieve resultaten. De Doorbraakmethode biedt een nieuwe kijk op complexe sociale problemen en helpt mensen op een duurzame manier uit hun impasse. Daarmee speelt het IPW een belangrijke rol in het verbeteren van het sociaal domein en het creëren van een rechtvaardiger samenleving.

Hoe leuk en bijzonder is het dan ook dat het IPW zijn deuren voor ons heeft geopend om twee van onze medewerkers in te zetten om als trainee het vak en de kneepjes van deze betekenisvolle dienstverlening eigen te maken. Hierin worden ze uitstekend begeleid door de collega’s binnen het IPW. De Schuldhulpverlener van nu is ook steeds meer met een integrale blik hulpverlener en dat betekent dat je veel kennis van het sociale domein moet hebben. Maar vooral veel creativiteit moet tonen.

Job en Fadoua zijn zeer enthousiast en blij dat ze deze kans hebben gekregen.

Job: ”Het is hier erg leerzaam en er is een goede sfeer. Van de 40 casussen zijn er misschien 5 dezelfde. Je komt hier zo veel verschillende verhalen tegen!”

Fadoua: ”Ik loop nu voornamelijk mee met collega’s. Het is leuk om vanuit een ander perspectief dan Schuldhulpverlening om het werk te doen. Je hebt te maken met allerlei soorten mensen en je leert elke dag iets nieuws. Ik ben erg goed opgevangen door het IPW team. Iedereen was super aardig en ik werd meteen bij het team betrokken”.

Voor het IPW is het voor het eerst dat ze met trainees werken. Maar het past de organisatie om hiermee te experimenteren.

Janine Wagensveld (teammanager): “Met de trainees in huis halen we een frisse wind binnen. We hebben er zin om samen met hen mensen verder te helpen in hun leven.”

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan
Onze vacatures